RT Fresco - шаблон joomla Книги
Вторник, 13 Март 2018 08:41

Над 600 кукери гониха злото на "Дервиши Варвара 2018"

Оценете
(0 гласа)

Кукери от цялата страна прогониха злите сили в първия кукерски фестивал, който се проведе в септемврийското село Варвара. Той бе организиран от Инициативния комитет на кукерите от Варвара, Кметство Варвара и Народно читалище "Селска пробуда 1927".

Над 600 кукери от цялата страна се включиха в първия национален кукерски фестивал "Дервиши Варвара 2018". Облечени в страховити костюми, накичени с чанове и звънци те показаха, че традициите са живи, а българският дух и обичаи са повод за гордост. За първи път във Варвара бе дошла и кукерска група от село Пещера от Пернишко. За доброто настоение на жителите и гостите на селото се погрижиха художествени и самодейни състави от община Септември.

Специално жури оценяваше участниците в кукерския фестивал. Първа награде беше присъдена на кукерската група от село Бачево, община Разлог. Техни подгласници станаха дервишите от лесичовското село Церово, заради най-зрелищни костюми. На трето място бе класирана групата от Калугерово. Журито връчи и три специални награди. Като най-малък участник беше награден четиригодишния Тодор Михов. Организаторите от село Варвара обещаха кукерският фестивал да се превърне в една добра традиция.