RT Fresco - шаблон joomla Книги
Сряда, 10 Януари 2018 13:02

Валя Балканска – гласът и духът на Родопа планина

Оценете
(0 гласа)

Знаменитата посланичка на Родопите по света - певицата Валя Балканска, навърши 76 години на 8 януари. „Няма да го празнувам, защото искам да си почина. Върнах се от Троян снощи и ще си почина на ранчото, каза Космическият глас на България за в-к „Марица“.

Родопската певица, чийто глас лети в Космоса, е родена на 8 януари 1942 г. в смолянското село Лъгът. Израства с още 4 сестри и братя. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в тогава Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” - Смолян.

В репертоара си има над 300 песни, с които освен българската публика, покорява и най-големите световни сцени. Най-известното изпълнение - „Излел е Дельо хайдутин”, е избрано от хиляди от цял свят, за да полети на борда на „Вояджър”. Записът е направен на 27 юни 1968 г. в класна стая. Валя Балканска е почетен гражданин на Смолян.

„Валя има невероятна съдба. Иска ми се да кажа, че тя е нейна галеница, но няма да съм справедлив. Като всички големи имена в изкуството на нашето време, Валя Балканска е обичана и мразена, освирквана и аплодирана, възхвалявана и отричана, но винаги е оставала истинска", казва за нея писателят Светозар Казанджиев, който е автор на „Глас от вечността”.
„По-хубаво от това да влизат и излизат в дома ти многото ти деца няма“, казва през годините на рождения си ден певицата. Нейното послание винаги е: „Трябва да пазим корените си, традициите си, защото благодарение на тях съществува България”

Още факти за Валя Балканска:

По повод своя 60-годишен юбилей и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден "Стара планина".

През декември 2005 г. народната певица получава звездна плоча в българската Алея на славата.

Елена Хайтова, дъщеря на Николай Хайтов, пише книгата си "Сама сред звездите" за Валя Балканска.

Пяла е пред световни лидери като Бил Клинтън, Леонид Брежнев и папа Йоан Павел II.

Има три деца и петима внуци. Вече е и прабаба.