RT Fresco - шаблон joomla Книги
Четвъртък, 07 Декември 2017 11:02

Петя Панева: Мечтая да изкарвам прехраната си с музика

Оценете
(0 гласа)

Автор: Татяна Капричева, източник: http://culture.infovarna.com

- От кога се занимаваш с музика?

С музика се занимавам от 4 годишна. Разбира се непрофесионално.  А от първи клас свиря на ударни инструменти.

- Каква специалност си в НУИ „Д.Христов”?

В НУИ „Д.Христов” съм със специалност ударни инструменти от 4 клас.

- Кога усети, че ти се пее от цялото ти сърце?

Пея от много малка. Както казах от 4 годишна се занимавам с музика. Започнах във вокална формация „Бънджи сингърс”. До тогава не исках и да чуя за народна музика. Няколко години след това, премествайки се вече да уча в НУИ „Д.Христов”, реших да се запиша в народния хор. Това доста ми хареса и реших да опитам с индивидуални уроци. Но тогава бях малка и може би не осъзнавах толкова какво пея. Сега вече на този етап мога да кажа, че съм горда, че изпълнявам български фолклор.

- Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме много неща, но може би най-голямото ми вдъхновение е, когато виждам резултат от труда си.

- Коя е любимата ти певица?

Има много певици, които харесвам и слушам. Любими са ми всички големи имена като: Калинка Вълчева, Вълкана Стоянова, Недялка Керанова и много други.

- Работиш много професионално, кой е твоят образец или вече си имаш своя система на работа?

- Образци са ми всички онези певци, постигнали много и доказали себе си на сцената. Тази година ме свързаха с Калинка Вълчева – дори самата тя каза за мен, че се е родила втората Калинка. Бях на конкурс на Вълкана Стоянова, там отново имаше същите отзиви. Това, че гласът ми наподобява техните може само да ме радва. Но в никакъв случай това не трябва да се приема като имитация. Аз мисля, че съм изградила, а имам и още какво да изграждам като свой образ, свой начин на пеене и изпълняване на песните.

- От кой регион песните те изразяват най-добре?

Обичам да изпълнявам песни от всички фолклорни области. Може би най-добре ми прилягат добруджанските и тракийските песни, също така и родопските.

- Коя е най-скъпата ти награда?

Всички награди са много важни за мен. Най-ценни са думите на хората, които ми казват. Така виждам, че усилията ми са оценени. Но особено тази година, една от най-важните ми награди бе Наградата на публиката на „Пирин Фолк” Сандански. Всъщност бях отличена с три награди: Първа награда на журито, Награда на журналистическото жури и Награда на Публиката.

- Какви са творческите ти планове оттук нататък? Пеене или ударни?

Оттук нататък ми предстои да завърша средното си образование. След това мисля, че ще продължа с пеенето. Винаги съм искала да бъда преподавател и да дам това, което аз съм научила.

- За какво мечтаеш?

Мечтая да мога да изкарвам прехраната си един ден с музика и вярвам, че това ще стане. Мечтая пътят ми да е изпълнен само с хубави неща и да мога да се занимавам с това, което обичам.

- Канят те на много концерти и изяви. Участваш ли и в други формации?

Участвам в доста състави: във вокална формация към НУИ „Д.Христов“, в ансамбъл „Одесос” при МВР Варна, Ансамбъл „Варна”, ансамбъл „Фолклорни ритми”, ансамбъл „Добротица” и др.

Медия