RT Fresco - шаблон joomla Книги
Петък, 13 Януари 2017 07:31

НАЦИОНАЛЕН МУЗИКАЛНО-ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС “ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ”

Оценете
(1 глас)

На 24, 25 и 26 март 2017 г. в Европейската столица на културата - Пловдив, ще се проведе един от най-мащабните фолклорни форуми в България, Националния музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти”. Грандиозният фолклорен форум се провежда за седемнадесети път, по традиция ежегодно през предпоследната седмица на месец март. “Орфееви таланти” е собственост на Българския национален младежки фолклорен съюз, а съорганизатори са Община Пловдив и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. Тази година реномето на Националния музикално-фолклорен конкурс се повишава допълнително и от факта, че е включен в Културния календар на Община Пловдив, което оказва значително влияние върху удобството и лукса, който ще предложи на своите участници, техните ръководители и разбира се за публиката, която очаква.

Председател на журито е проф. акад. Милчо Василев - Ректор на АМТИИ - Пловдив. Известен диригент, композитор и педагог. Зам.-председател е проф. д-р Костадин Бураджиев, който към настоящия момент е зам.-ректор на АМТИИ, зам.-председател на Българския национален младежки фолклорен съюз и главен диригент на Световния шампион - Академичен народен хор. Сред членовете на двадесетчленното жури са също: Ваня Монева - диригент на хор “Космическите гласове” и продуцент в БНР, Любчо Василев - зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и художествен ръководител на ПФА “Мизия”, проф. д-р Даниела Дженева - главен художествен ръководител на ФА “Тракия” и зам.-ректор на АМТИИ - Пловдив, проф. д-р Тодор Киров - първият професор по гъдулка в България и декан на факултет “Музикален фолклор и хореография” към АМТИИ, проф. д-р Любен Досев - първият професор по кавал в България и директор на Департамент за езикова и специализирана подготовка при АМТИИ, доц. д-р Владимир Владимиров - диригент на Академичния народен оркестър и ръководител катедра “Музикален фолклор” при АМТИИ - Пловдив, д-р Иван Георгиев - гайдар, част от световноизвестния квинтет на Теодосий Спасов, д-р Данка Цветкова и д-р Галя Петрова -преподаватели по народно пеене в АМТИИ - Пловдив, Росица Пейчева - една от най-известните народни певици на съвремието ни, Нели Андреева - солист на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, д-р Данислав Кехайов - народен певец и директор на ПФА “Пирин” - Благоевград, д-р Зоя Микова - етномузиколог, доц. д-р Татяна Гигова - световноизвестен пианист и преподавател в АМТИИ, Дочка Къшева - почетен член, Ангел Чакъров - диригент на оркестъра при ФА “Загоре”, Ани Сърабян - бивш държавен експерт в МОН, проф. д.и.зн. Лозанка Пейчева - ИЕФЕМ при БАН и др.
Част от сградния фонд на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив и величественият Дом на културата “Борис Христов”, ще бъдат обслужвани от над тридесет организатори, ръководени от Председателя на Български национален младежки фолклорен съюз и директор на конкурса Николай Гурбанов. Той е създател на БНМФС, към настоящия момент е студент - магистър в АМТИИ - Пловдив, специалност “Дирижиране на народни състави”.
От 24 до 26 март 2017 г. едновременно 6 зали, в двете сгради ще работят от 09:00 ч. до 20:00 ч., непрестанно. Всяка вечер ще завършва с грандиозен гала концерт на лауреатите, с начален час 20:00 ч., в концертна зала на Дом на културата “Борис Христов”, вход свободен.

Медиен партньор: Фен Фолк ТВ