RT Fresco - шаблон joomla Книги
Четвъртък, 12 Януари 2017 07:42

Почитаме Света Татяна!

Оценете
(1 глас)

На 12 януари християните отдават почит на Света мъченица Татяна Римска. Тя е една от малкото светии, които са почитани както в християнската, така и в католическата църква.
Света Татяна произхожда от богат и знатен римски род. Баща й бил дългогодишен перфект на Рим и цялото семейство приело християнството. Татяна била добра и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните по свое вътрешно задължение.
Библейското предание разказва, че след смъртта на свирепия към християните имератор Хелиогабал на трона застанал братовчед му Александър. Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим. Един ден обаче Александър завлякъл Татяна да принесе жертве пред идола на Аполон. Тя категорично отказала, но не само това, заради горещата й молитва статуята тотално се срутила. Това разгневило императора и той затворил Татяна. След всяко мъчение, на което я подложил, тя се явявала невредима. Това още повече го ожесточавало и накрая я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали. Накрая, безпомощен пред силата и вярата на Татяна, той я обезглавил.
Света мчца Татяна е много почитана в Русия. Самото й име се счита за руско и означва устроителка.
Днес празнуват всички с имената Татяна, Таня, Танко, Танка! Честит празник!