RT Fresco - шаблон joomla Книги
Вторник, 10 Януари 2017 10:19

Ива Давидова: Чувствам мисията си на народна певица за изпълнена

Оценете
(1 глас)

Интервю за в-к „Дума“, 06.01.2017 г.

- Здравейте, Ива, как изпратихте старата година? Какво очаквате от новата?

Посрещнах новата година с много положителни емоции и моите песни заедно с перничани на централния площад в Перник. Точно в полунощ на сцената отправиха своите пожелания кмета на гр. Перник г-жа Вяра Церовска и областния управител г-н Александър Александров, те именно бяха първите, с които си честитих Новата година и вдигнахме наздравица. Продължихме с кръшни хора и много настроение. Това че съм оценена в моя град и съгражданите ми ме обичат ми дава много сила. Вярвам, че през Новата година ми предстоят много хубави неща и всички, които обичам ще са добре и щастливи.

- Кой беше най-скъпият подарък, който получихте за празниците?

Обичта на близките ми винаги е била най-скъпият подарък за мен на всеки един празник. Тази година изкарах Коледните празници с моя любим мъж във Виена, най-украсения и красив град по Коледа в Европа. Бяхме там една седмица, а за ден отскочихме и до Братислава, където особено ме впечатли историческия център. Върнахме се много заредени и с приятни спомени. Най-хубавият празник е споделеният с любим човек, тогава виждаш всичко още по-красиво!

- Ставате известна със своя позитивизъм и любов към българския фолклор. Какво ви вдъхновява?

Откакто се помня съм патриот и поддъжам любовта си към българския фолклор и традиция. Израснала съм в изключително семейство с много ценности и именно от там е възпитанието ми по отношение на стойностната музика и продължаването на българските традиции. Вдъхновява ме силата на българина и безброй горящи очи на моите концерти из цяла България, когато заедно запеем патриотични песни. Българинът е патриот изначало, сигурна съм в това, защото все повече го виждам по моите концерти. Из знайни и незнайни кътчета на нашата страна всички знаят и пеят с мен "Кой уши байряка" например, а когато заедно развеем българския трибагреник атмосферата става уникална.

- Сред най-популярните ви песни са "Рада, Радомирка", "Кой уши байрака", от която може би и тръгва патриотичната вълна в облеклото ви. Как се роди идеята именно за нея?

Облечена като Райна княгиня ходя по учстия от 2015г. Силно симпатизирам на тази историческа личност и предизвиквам истинска почит у всеки българин, който добре познава историята си. Защото се гордея, че съм българка и облечена като голям образ от историческото ни минало искам да предизвикам още повече патриотизъм у българите и сила! Защото сме народ, който има много с какво да се гордее. А идеята да бъда облечена така се роди в момент, когато песента за Райна княгиня бе изпята на турски от турски изпълнител преди години на едно предизборно мероприятие. Вместо да бъда опозиция на това просто реших с името, визията и таланта си да докажа къде е мястото на тази българска патриотична песен в сърцата и съзнанието на българите.

- Какви са резултатите? Какви са посланията? Спечелихте ли още хора за идеята?

Резултатите са още повече почитатели на моите концерти, верни поддръжници и още по-вярна във времето аудитория. Чувствам се безкрайно оценена и обичана. Имам и много последователи дори от гилдията, които вече повече акцентират на патриотизма във визията и песните си, което особено ме радва. Радвам се, че поведох крак за патриотичната вълна в българската народна и съм уверена, че това се харесва на нашите почитатели. Благодаря за подкрепата на моя продуцент Виктор Касъмов и екипа на Ара мюзик.

- Патриотичните песни как се възприемат от публиката?

С много обич, вълнение и очи пълни със сълзи особено на българите в чужбина, които са се прибрали в родината за кратко. Трогателно е и често с такива хора и аз плача по концертите ми, когато заедно развеем българското знаме и усетя колко им липсва България, но са принудени да изкарват хляба си в чужбина.

- Учили сте психология, тя помага ли ви по някакъв начин в музиката?

Магистър психолог съм и наистина образованието ми помага много в работата ми като певица. Усещам много публиката си на концерти и долавям винаги точната песен на момента, от която имат нужда. Подхождам и с разбиране, когато след концерт дойдат при мен почитатели с радостите и мъките си. Но най-важното и в живота, и на сцената е не толкова да си психолог, а човеколюбец!

- Българската народна песен достига ли до младите? Има ли модерни и атрактивни начини за това?

От 14-годишна съм в музикалния бизнес професионално и още тогава подхождах с модерно мислене към фолклора. Модерните аранжименти и различните видеоклипове винаги са ми били запазена марка. Тогава доста изпреварих времето по отношение на съвременното звучене на българския фолклор, но сега жъна плодовете от своя труд. Със силата на младостта и енергията на българските традиции приобщавам все повече млади хора към традицията и дъм изключително щастлива от този факт. Чувствам мисията си на народна певица за изпълнена, когато мало и голямо запяват моите песни. За това спомага и националната фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ, която излъчва денонощно фолклорното ни богатство.

- Преди 5 години написахте песен за Перник, където сте израснали, какво да очакват през Новата година перничани от вас?

Написах текста за песента за Перник с голяма обич и почит към перничани. През годините често съм ставала обект на шеги по повод това, че съм от Перник. Всички знаем за лафовете за града и подигравките към перничани, които често са неоснователни. Затова реших да покажа на цяла България, че перничани са добри и колоритни хора. Има с какво да се гордеем. В момента града се радва на добро управление от страна на кмета и кметския екип и съм убедена, че с времето Перник ще стане един от най- проспериращите градове, а защо не и притегателен културен център на много туристи. Имаме какво да покажем на света. А на моите съграждани и всички почитатели от цяла България пожелавам една мъдра, благодатна и щастлива 2017 година!